woensdag 3 juni 2015

update je leven, net als je TomTom

Ooit al eens ergens vlakbij geweest, met de auto, en de weg niet kunnen vinden? Terwijl je haast hebt? Ik wel. Het is niet leuk. Ik was een paar jaar geleden op weg naar een klant en ik was al laat. Files en zo. Had je maar eerder weg moeten gaan... ja, maar dat kon niet meer. Vervolgens leidde de navigatie me de verkeerde afslag op. Had ik beter op moeten letten? Tja.. als ik nou... maar dat hielp me natuurlijk niet.

Iedereen heeft zoiets wel eens meegemaakt of zal het begrijpen. Het zit tegen en natuurlijk net allemaal tegelijkertijd. Er zijn goede statistische redenen dat dit zelfs de verwachting zou moeten zijn maar daar heb je weinig aan als je te laat gaat komen op een afspraak. En het regent. En er hangt best wat van af, die afspraak.

Navigatie-apparatuur kun je makkelijk genoeg bijwerken. Updates voor de kaart zijn niet altijd gratis maar ze zijn gewoon beschikbaar. Iedereen snapt dat het geld en moeite waard is om een goede kaart te pakken te krijgen. Waarom is het dan zo moeilijk om toe geven dat dit ook opgaat voor ons hoofd? Voor onze eigen kaart van de wereld?

Sommige mensen beweren dat iedereen z'n eigen werkelijkheid heeft, z'n eigen waarheid. Het grote probleem is dat dit bijna waar is: we werken allemaal met ons eigen beeld van de werkelijkheid. We kunnen ook niet anders. Met onze zintuigen nemen we gedeeltes van onze omgeving waar en onze hersenen knutselen daar een beeld van in elkaar, ons beeld van de werkelijkheid. Onze GPS-kaart zou je kunnen zeggen. Dat is niet goed of slecht. Het is gewoon zo.

Als we fouten in onze kaart hebben dan gaat het leven stroever. Denk je maar eens in wat er gebeurt als je boos wordt op je partner of op een collega over iets wat die helemaal niet gedaan heeft. Misverstanden stapelen zich op en al gauw escaleert de hele bende. Allemaal voor niks. Of stel je voor dat je een onredelijke angst hebt, zoals veel mensen die hebben helaas. Met een beetje pech ben je constant bang terwijl dat niet nodig is, door een fout in je kaart van het leven. Veel mensen denken dat iets waar is omdat zij vinden dat het zo is. Dan bots je toch tegen muren op zodra je het een keer bij het verkeerde eind hebt en je zal niet begrijpen waarom.

Het leven is makkelijker als onze kaart goed is, simpeler, minder stressvol. Wat we nodig hebben zijn update voor onze navigatiekaart van de wereld, van het leven. Gelukkig zijn die er ook. Dat is precies wat ik met mensenrede probeer te doen.

Ideeën voor 'updates' van de kaarten in ons hoofd zijn welkom in de comments.