Moslims: Knuffel of Kogel?

Wij Nederlanders zijn tot op het bot verdeeld. Grenzen sluiten. Allochtonen na één veroordeling hun paspoort afnemen en terugsturen. OPROTTEN! Of juist kopjes thee drinken? De Islam is tenslotte een vredige religie. In de week na de aanslagen in Frankrijk reageerde ook ons land voorspelbaar. Bijna niemand had aandacht voor de enige weg vooruit: die van de feiten.

Bij DWDD mochten mensen komen vertellen dat ze zich bedreigd voelen. Moslims worden uitgescholden omdat ze een religie delen met de aanslagplegers. Niet-moslims durven weer minder goed over straat in hun eigen wijk. Angst is echter een slechte raadgever. Het maakt ons klein en boos, agressief tegenover alles en iedereen die maar even anders is dan wij zelf.  Een naast familielid schreef me: "Vreselijk. Je bent nergens meer veilig."

Kamerlid Kuzu (PvdA) verweet onlangs Wilders ons land onveiliger te maken. De Lange Arm van Erdogan, zoals hij door geenstijl.nl wordt genoemd, vindt dat Wilders 'een terrorismemagneet' is. Laten we even kijken. Heeft dhr. Kuzu een Turkse achtergrond? Ja. Hij is geboren in Istanbul. Maakt dat uit? Nee. Zijn gelijk of ongelijk is er niet van afhankelijk.  Feit is dat Geert Wilders de meme 'tsunami van moslims' heeft gelanceerd en die flink heeft rondgebazuind. Laten we even kijken.

Eind vorig jaar had de EU ongeveer 507 miljoen inwoners. Ruwweg 16 miljoen van onze inwoners is moslim. Dat wil zeggen dat van elke 100 Europeanen er drie de Islam aanhangen op de een of andere manier. Er zijn ongeveer 4 miljoen Syriërs op de vlucht. Stel dat die allemaal moslim zijn - wat niet zo is - en dat die allemaal naar de EU zouden komen, dan stijgt het inwonertal naar 511 miljoen waarvan 20 miljoen moslims. Van elke 100 inwoners zijn er nu vier moslim. Tsunami? Welnee.

Er komen echter geen 4 miljoen mensen bij. Het kleine Jordanië heeft inmiddels zeshonderdduizend mensen opgevangen. Jordanië heeft een BNP van 33,6 miljard dollar en een bevolking van 6,5 miljoen mensen. Ter vergelijking, Nederland heeft een BNP van vijfentwintig keer zo hoog en heeft tien miljoen mensen meer. De EU kan dit aan. Het probleem zit 'm niet in het aantal nieuwelingen maar in het feit dat er zoveel mensen ineens moeten worden opgevangen.

Voor het Nederlandse Rode Kruis heb ik een aardig aantal EHBO diensten gedaan in de crisisopvang waarin voornamelijk Syrische vluchtelingen werden opgevangen. De situatie van veel mensen is ellendig. Bijna iedereen is getraumatiseerd geraakt. Velen zijn hoog opgeleid maar als de bommen je om de oren vliegen heb je weinig aan je diploma's. Ik ben blij dat ik heb mogen meehelpen. Het bracht me een uiterst kostbare ervaring: dit zijn gewoon mensen. De een aardiger dan de ander en vrijwel altijd op zoek naar een leven, op de een of andere manier. Meer niet.

Nederland staat voor een stevige uitdaging. De nieuwe inwoners zullen op de een of andere manier moeten meedraaien in de maatschappij. Aan de ene kant is onze krimpende bevolking een goede reden om immigratie juist toe te juichen. Kom maar op. Aan de andere kant gaan verschillende culturen niet zomaar samen. Ewoud Butter van Allochtonenweblog schreef in 2008 al over de complexe relatie tussen snelle integratie en criminaliteit. De autochtone Nederlander keert deze mensen de rug toe. Na al dat werk om te integreren vinden zij nog geen baan, zoals mooi te zien was in de door 2Doc uitgezonden documentair Yahya en de 222 afwijzingen.

Over straatcultuur merkt Butter op: "Wanneer jongeren niet beschikken over sociale netwerken, blijft er niet veel anders over dan de vrij losse contacten op straat met jongens in een vergelijkbare positie." Alweer blijken criminaliteit en radicalisering samen te hangen met het gebrek aan een gezond netwerk en goede sociale omstandigheden. Juist de harde taal vanuit Europa over gelukszoekers, profiteurs is doet nu veel schade.

Tunahan Kuzu had dus gelijk toen hij zijn collega Wilders een stuk schuld in de schoenen schoof. Hoe moet het voor moslims die zich nu al buitengesloten voelen zijn om anderen te horen praten over hoe gevaarlijk die vluchtelingen misschien wel niet zijn? Het incident rond onbeschofte Turkse voetbalsupporters die een minuut stilte verstoorden is gedeeltelijk te begrijpen als je weet dat op tien oktober in Ankara bij de grootste bomaanslag in hun geschiedenis meer dan honderd mensen omkwamen. Hiervoor zijn niet door de heel Europa stiltes geweest. Het is trouwens absoluut niet waar dat de fans 'Allahu Akbar' scandeerden om de aanslag te vieren. Weer brengt kennis en een goed overzicht ons verder dan zomaar meteen reageren. Het is wrang maar de angst dat tussen de vluchtelingen misschien wel terroristen zitten verhoogt de kans op terrorisme.


Schuld ligt niet vaak aan één kant en we moeten beducht zijn op wat Maajid Nawaz terecht 'het racisme van de lage verwachtingen' noemde. Van Nederlandse moslims kan verwacht worden dat zij op een volwassen manier omgaan met de problemen en de uitdagingen in de maatschappij. Van anderen kan dit echter ook worden verwacht! En dat terwijl de weg vooruit simpel is. Het is de weg die rustig kijkt naar de feiten, naar wat er nou feitelijk aan de hand is. Het is de weg van even nadenken voordat we iets roepen. Het is de weg van onze angst opmerken en de baas worden. Tussen de knuffel en de kogel zit een redelijke middenweg die twijfels en zorgen combineert met warme medemenselijkheid.

De Europese Unie kan dit aan. Nederland kan dit aan, alle inwoners inbegrepen. Geradicaliseerde jihadi's voeren vaak Europa en zeker Amerika op als de vijand. Laten we hun frustratie vooral niet terecht maken. Laten we samen werken en samen leven in een prachtig land dat echt nog wel even zo blijft. Laten we elkaar opzoeken en gewoons eens over het weer praten. Laten we tonen dat wij grootste mensen zijn die ontredderde, getraumatiseerde mensen een nieuw thuis kunnen en willen bieden, ook als dat niet altijd even makkelijk is. Laten we verdeeldheid geen kans geven en één zijn, in al onze diversiteit.

Van alles hash tags die ik van de week langs zag komen was deze wel de mooiste: #noussommesunis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten